Biblioteket

KULTURNAT I ASNÆS

fredag d. 28. oktober 2016

Velkommen til Biblioteket

Kulturnat på biblioteket

 

Vi har et halloween pyntet, åbnet bibliotek og borgerservice med halloweenkager fra Maarbjerggaard. Gys og gru oplæsninger for børn i alle aldre og kreative halloweensysler.

.

Hvor kommer Halloween egentlig fra?

Til halloween, som fejres i forbindelse med den kristne højtid allehelgen, er der tradition for fx at udskære græskarhoveder, at klæde sig ud og kime dørklokker i jagten på slik, at besøge spøgelseshuse eller se gyserfilm. Hvad de færreste ved er, at traditionen har keltiske rødder.

Traditionen med udhulede græskar kom først til senere. Immigranter fra Irland og Skotland tog traditionen med udhulede roelygter med sig til Amerika i det 19. århundrede. Men der var ingen roer i Amerika, i hvert fald ikke i den forstand, som man kendte det fra de britiske øer. De europæiske indvandrere lærte græskarret at kende og derfra stammer traditionen med græskarmænd.

I USA, Skotland og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for halloween, en forkortelse fra ”All Hallows’ Eve”, og er en stor festdag, der med et glimt i øjet lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm osv. Halloween kan sammenlignes med fastelavn i Danmark: børn klæder sig ud og går rundt og banker på naboernes døre for at få slik (i USA siger børnene trick or treat, "slik eller ballade").

 

 

webmaster: Bjørn Monberg 40814655